Zapisz się do newslettera i dowiedz się pierwszy o konkursach i promocjach!
Na wstępie uwaga, wiedziałem co kupuję wiec pewne wady tego noża są dla mnie cechami. Np waga to ponad 222g (w opisie wkradł się mały...
Michał Jabłoński
Nóż motylkowy Schrade USA D2 Manilla Folder SCMF
Saletra potasowa Browin 20 g służy do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny metodami tradycyjnymi.
Saletra potasowa (azotan potasu) jest drugim po soli kuchennej, najczęściej wybieranym dodatkiem do peklowaniu mięsa. Zastosowanie saletry potasowej gwarantuje wydłużenie trwałości mięsa oraz w odróżnieniu od soli kuchennej pozwala na zachowanie różowej barwy. Saletra potasowa zawiera jedynie jony azotanowe, dlatego jest zdrowsza i bezsprzecznie bezpieczniejsza od popularnych mieszanek peklujących zawierających azotyny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia nawet po małym przedawkowaniu. Opakowanie 20 g przeznaczone jest na 10 kg mięsa.
Podczas pierwszego etapu peklowania (po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw) jony azotanowe znajdujące się w saletrze pod wpływem naturalnych enzymów występujących w mięsie ulegają zredukowanie do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe zachodzą w reakcję z mioglobiną. Jest to białko odpowiedzialne za różową, krótkotrwałą barwę mięsa. Efektem tej reakcji jest nitrozo mioglobina o trwałym różowym kolorze, utrzymującym się nawet w wyższych temperaturach. Peklowanie saletrą potasową jest dłuższe niż w przypadku stosowania nitrytów (o 2 dni), jedna znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze.
83,00 zł
83,00 zł
45,00 zł
11,90 zł
41,90 zł
239,00 zł
6,99 zł
13,99 zł
15,49 zł
16,49 zł
3,49 zł
0,99 zł
40,00 zł
119,00 zł
95,90 zł
249,00 zł
70,00 zł
249,00 zł
249,00 zł
59,00 zł
259,00 zł
10,90 zł
17,99 zł
17,99 zł
17,99 zł
17,99 zł
219,00 zł
10,90 zł
69,00 zł
20,00 zł