Kategorie

Newsletter

Zapisz się do newslettera i dowiedz się pierwszy o konkursach i promocjach!

    Podaj nam swój adres email aby otrzymywać informację o atrakcyjnych promocjach i nowościach. Szanujemy Twoją prywatność - nie udostepniamy nikomu Twojego adresu email. Gwarantujemy, że nie rozsyłamy SPAMU - otrzymasz od nas nie więcej niż 2 wiadomości na miesiąc

Ostatni komentarz

Na wstępie uwaga, wiedziałem co kupuję wiec pewne wady tego noża są dla mnie cechami. Np waga to ponad 222g (w opisie wkradł się mały...

Michał Jabłoński
Nóż motylkowy Schrade USA D2 Manilla Folder SCMF

Inni Saletra potasowa Browin do peklowania mięsa 20 g

Inni

580-009

5904816914948

Stan: Niedostępny

Saletra potasowa Browin 20 g służy do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny metodami tradycyjnymi. Zdrowe peklowanie Saletra potasowa (azotan potasu) jest drugim po soli kuchennej, najczęściej wybieranym dodatkiem do peklowaniu mięsa. Zastosowanie saletry potasowej gwarantuje wydłużenie... Więcej informacji
Najniższa cena z 30 dni przed promocją:

4,29 zł

netto: 3,49 zł


Brak


Powiadom mnie kiedy będzie dostępny

Saletra potasowa Browin 20 g służy do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny metodami tradycyjnymi.

Zdrowe peklowanie

Saletra potasowa (azotan potasu) jest drugim po soli kuchennej, najczęściej wybieranym dodatkiem do peklowaniu mięsa. Zastosowanie saletry potasowej gwarantuje wydłużenie trwałości mięsa oraz w odróżnieniu od soli kuchennej pozwala na zachowanie różowej barwy. Saletra potasowa zawiera jedynie jony azotanowe, dlatego jest zdrowsza i bezsprzecznie bezpieczniejsza od popularnych mieszanek peklujących zawierających azotyny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia nawet po małym przedawkowaniu. Opakowanie 20 g przeznaczone jest na 10 kg mięsa.

Wpływ na mięso

Podczas pierwszego etapu peklowania (po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw) jony azotanowe znajdujące się w saletrze pod wpływem naturalnych enzymów występujących w mięsie ulegają zredukowanie do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe zachodzą w reakcję z mioglobiną. Jest to białko odpowiedzialne za różową, krótkotrwałą barwę mięsa. Efektem tej reakcji jest nitrozo mioglobina o trwałym różowym kolorze, utrzymującym się nawet w wyższych temperaturach. Peklowanie saletrą potasową jest dłuższe niż w przypadku stosowania nitrytów (o 2 dni), jedna znacznie zdrowsze i bezpieczniejsze.

Zalety stosowania saletry potasowej:

  • peklowane mięso dłużej zachowuje różową barwę,
  • poprawia walory smakowe mięsa,
  • ma silne właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze (zwłaszcza w przypadku jadu kiełbasianego),
  • podczas gotowania mięsa saletra zabija bakterie, nie niszcząc przy tym „przetrwalników”,
  • mięso peklowane saletrą dłużej zachowuje świeżość i nie ma tendencji do „ślimaczenia się”.

 

DANE TECHNICZNE
Informacje producenta
Producent 
Browning/Umarex, Niemcy
EAN 
5904816914948
Symbol dostawcy 
410010

Napisz swoją recenzję

Saletra potasowa Browin do peklowania mięsa 20 g

Saletra potasowa Browin do peklowania mięsa 20 g
Napisz swoją recenzję

30 - liczba produktów w tej samej kategorii: